Wednesday, May 3, 2017

Plantele perene-sfaturi practice

Plantele perene traiesc și rodesc mai mulți ani de-a rândul, având o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină. Diferenta dintre plantele perene si cele anuale consta in faptul ca cele anuale mor la sfarsitul sezonului si trebuie replantate din nou primavara din seminte, pe cand cele perene, supravietuiesc peste iarna si vor da lastari noi din radacinile de anul trecut.
Clasificarea plantelor perene se poate face astfel:


  1. Zona (daca nu cunoasteti zona in care locuiti va puteti da singuri seama cu aproximatie, mai ales daca stiti cat de frig e de obicei iarna. Pentru a gasi zona specifica plantei, trebuie sa stiti denumirea exacta si apoi puteti folosi o cautare a zonei pe google)
 
2.Modul de crestere: suculente,agatatoare,pomi, boscheti
3.In functie de frunzis: conifere sau pomi fructiferi
4.In functie de tipul de sol:plante care prefera pamant umed, plante care prefera pamantul mai uscat,cele care prefera pamant acid sau cele care prefera pamant sarat.
5.Mod de folosire:ornamentale, cu fructe ( sau alte parti) comestibile, plante industriale

Aceastea sunt doar cateva repere mai importante cand ne gandim la plantele pe care ni le dorim.

 In functie de zona in care ne aflam , este foarte usor sa ne dam seama care dintre aceste plante pot fi tinute in apartament. Cele care nu rezista temperaturilor reduse in timpul iernii, ca florile si plantele exotice, trebuie aduse in casa daca vara sunt scoase la soare. Cele specifice zonei noastre, pot sta in gradina, iar ciclul lor de viata se va desfasura in mod normal daca au cele necesare ( pamant specific, apa si lumina). 
Sfaturi practice de achizitionare a plantelor:

1.Cand cumparati plante de la florarie, cercetati cu atentie eticheta. Eticheta trebuie sa aiba urmatoarele detalii: planta perena sau anuala/bianuala, zona si mod de ingrijire. Daca planta rezista in zona voastra , este cel mai bine ca aceasta planta sa fie plantata in gradina si indeplinite cerintele de pe eticheta. Doar pentru ca achizitionam o planta de la florarie sau supermarket, nu inseamna ca trebuie tinuta neaparat in ghiveci si in casa pe timp de iarna. Plantelor ca: hortensia, clematis, hosta ,si multe alte astfel de plante perene sunt ca si bujorii, sau trandafirii; le place afara nu in ghiveci. 
2.Asigurati-va ca planta respectiva indeplineste conditiile in care o veti pastra ( daca e pereniala dar nu e destinata zonei voastre, trebuie tinuta la temperatura necesara).
3.Identificati daca planta e perena sau nu. Plantele anuale mor toamna si trebuie sa colectionati seminte daca doriti sa o replantati!
4.Daca va doriti o anumita culoare a florii, asigurati-va ca planta e inflorita si alegeti culoare dorita, uneori eticheta nu reda culoare corecta.
5.Daca identificati frunze uscate, iar planta da semne ca ar avea probleme, nu o achizitionati la pret normal! O reducere semnificativa ar di mult mai convenabila!
6.Cercetati cu grija planta atat la radacina cat si sub frunze! S-ar putea sa fie infestata cu anumite insecte pe care nu doriti sa le duceti acasa si sa le imprastiati printre florile sanatoase!
7. Asigurati-va ca planta pe care o doriti , are cat mai multi lastari si daca se poate sa alegeti si una cu mai mult de o planta in ghiveci.Aveti mai multe sanse ca planta sa supravietuiasca!
8.Daca achizitionati pomi, asigurati-va ca pomul are muguri sau frunzulite sanatoase. Daca frunzulitele sunt uscate, pomul a fost pastrat in conditii neprielnice ( de obicei fara apa) si probabil ca deja e uscat.




No comments:

Post a Comment