Wednesday, June 14, 2017

Cele treisprezece motive de Jay Asher- recenzie

Ce carte....De la inceput am aflat cum se termina!!! Daca mi-a placut? Asa si-asa! Am crezut ca va fi un fel de lectie despre sinucidere ( cartea fiind foarte indragita de multi cititori si foarte recomandata intre ei) si am fost total dezamagita. Cele treisprezece motive ( in afara de vreo doua) mi s-au parut foarte neintemeiate pentru a lua o masura atat de radicala! Daca stau bine si ma gandesc, niciun motiv nu a fost bine intemeiat. Hannah mi s-a parut o plangareata care cauta mai degraba un motiv sa se sinucida, in loc sa caute unul sau mai multe pentru a renunta la idee.Mi s-a parut ca pentru ea era un joc si din aceasta cauza m-a dezamagit cartea. S-a jucat cu sentimentele lui Clay si nu a facut chiar nimic ca sa ii ajute pe cei din jur sau chiar pe ea insasi.
Toata tarasenia a pornit de la o lista pe care a aparut si Hannah. Adolescentii si chiar adultii fac multe lucruri traznite care de multe ori duc la rezultate nefericite.
Lipsa educatiei sociale ( la adolescenti e inca in formare) duce la rezultate destul de triste. Lipsa de comunicare ( Hannah nu comunica cu nimeni, se asteapta ca cei din jur sa ii ghiceasca gandurile-ghici, ghicitoarea mea- putini oameni sunt clarvazatori), o mare problema printre tineri (mi-a placut ca s-a subliniat mult lipsa de comunicare-doar ca sa se vada cat de mare nevoie avem de asa ceva in viata), e greu de insusit ( ganditi-va la copiii bosumflati: nu vorbesc, nu te privesc in ochi, se retrag in lumea lor si pierd vremea construind in propria minte, diferite ipostaze si strategii. unele mai mult sau mai putin utile). Cam asa si cu Hannah!
 Educatie familiala? Familia lipseste cu desavarsire! Singura informatie pe care ne-o da Hannah e ca parintii ei sunt ocupati dar o iubesc!Iar, un indiciu foarte bun pentru parintii: daca lipsim din viata copiilor nostri, nu stim cu ce au ei de-a face, ce probleme au, unde sunt si cu cine etc.

Sarutul? O etapa mai mult sau mai putin importanta in viata fiecarui adolescent! Cata emotie pentru primul sarut! Da, o fi important....dar faza cu sarutul vine si trece, altele ar trebui sa fie prioritatile adolescentilor: cum sa isi faca prieteni si asta e o etapa foarte importanta. Va amintiti cat de greu era in liceu sa ne dam seama cine ne e prieten si cine nu? Cate bisericute erau si cat de repede se stricau si membrii erau diferiti de la o zi la alta? Se pare ca si adolescentii de astazi trec exact prin ceea ce am trecut noi! Insa adolescentii de azi, traiesc cu impresia ca totul li se cuvine : li se cuvine sa aiba cel mai "tare" telefon, cea mai "tare" coafura, cea mai impresionanta manichiura s.a.m.d. si nu isi dau seama ca pentru unele lucruri trebuie sa depui si ceva efort. La fel mi se pare ca e si in cazul lui Hannah. Credea ca totul i se cuvine, si nu a depus niciun efort sa salveze ce era de salvat.
Hannah lasa in urma ei cele 7 casete, celor ce au contribuit la depresia ei insa mi se pare ca efortul e inutil. Doreste sa ii pedepseasca si sa ii invinovateasca pe colegi, pentru ceva ce ea a decis sa comita?Doreste sa ii convinga sa isi recunoasca greselile?Vina nu  o poate da pe altii pentru ca ea a luat decizia de a se sinucide! Cum ii poate face pe altii sa isi vada greselile cand ea insasi nu a incercat sa isi repare propriile greseli?
 Stiu ca barfele si rumorile au un efect destul de depresiv asupra unor persoane ( mai ales cele care au o slaba stima de sine) dar viata e plina de bune si rele si trebuie sa stim sa cerem ajutor! Hannah a cerut ajutorul consilierului(nu a decurs cum si-a inchipuit ea) insa mai avea nevoie doar de un alt  motiv pentru a se asigura ca ceea ce si-a propus, va decurge conform planului.
Hannah era constienta de ceea ce face, cunostea semnele "pre-sinucigas" si mi s-a parut ca era iritata ca nimeni nu le-a dat atentie, ca nimeni nu i-a sarit in ajutor! Acest fapt mi se pare ca denota cat de precupati suntem noi oamenii de propria persoana si nu dam importanta sentimentelor pe care le pot avea cei din jur! Nu ne costa nimic sa fim mai buni. Hannah ar fi avut probabil o "raza de soare" in viata ei, insa a decis ca nu era chiar atat de importanta ca si celelalte lucruri negative pe care le traise pana in momentul in care relationeaza cu Clay (raza de soare).
Cred ca motivele sunt de cu totul alta natura! Jay Asher ascunde 13 sau mai multe indicii, printre randurile cartii. Aceste indicii sunt presarate pe ici pe colo, ca sa ne gandim noi bine la ele!
Recomand aceasta carte? Da, o recomand insa cititi impresii si recenzii inainte ( sfarsitul e oricum dezvaluit in primele pagini) si meditati asupra cartii; cred ca multi au idei bune!
Cate stele a primit aceasta carte? Doar 3 din 5.Uneori am sentimentul ca indragesc cartea, alteori ca  urasc!

No comments:

Post a Comment