Wednesday, October 25, 2017

Rasad de salata in recipiente reciclate


In garaj , am cutii in care pastrez tot felul de lucruri care pot fi reciclate. Intr-o cutie tin recipiente de plastic de la diferite produse alimentare ( iaurt, smantana, compot de fructe etc), intr-alta tin cartoane pe care le folosesc tot la gradinarit ( le mai arunc si in compost), colectez si cofrajele de la oua si bineinteles sticlute si borcane.
Si undeva am citit ca se pot face rasaduri de salata apoi plantate in gradina acum toamna si la primavara, am salata la prima ora ! Nu am incercat inca, insa niciodata nu e prea tarziu pentru experimente.

Asadar, am colectat multe recipiente de aceeasi marime, ca sa imi incapa intr-o tavita tip minisera si le-am asezat frumos in tava respectiva.
Am umplut fiecare recipient cu pamant, l-am indesat un pic si le-am asezat inapoi in tava.


In fiecare recipient am pus maxim 5 seminte de salata (am folosit doua feluri de seminte: Romaine si Iceberg). Din fiecare soi am pus doua randuri si ca sa stiu ce soi e pe fiecare rand am pus semne facute din bete de inghetata (si pentru betele de inghetata am o cutie, unde le colectionez).
Pentru a va usura munca, nu puneti semintele de salata pe toata suprafata pamantului, mai tarziu va trebui sa rariti. Din cinci seminte sigur rasar macar 3 plante daca respectati regulile de baza!

Am acoperit semintele cu foarte putin pamant, semintele de salata au nevoie de lumina pentru a germina si o temperatura de mai putin de 26 de grade C.
 La temperaturi mai mari semintele nu germineaza. Semintelor de salata le place vremea mai rece, asadar puteti sa semana salata la temperaturi mai scazute, de pana la 4 grade!

Pamantul in care au fost puse semintele trebuie sa fie umed dar nu ud. Daca pamantul e foarte ud semintele vor putrezi. Pentru siguranta mea, am folosit un pulverizator si am umezit cu grija pamantul. Daca adaugati apa cu stropitoarea, s-ar putea ca semintele sa ramana la suprafata dupa ce se scurge apa si nu vor avea umiditate destula.


Am acoperit tavita cu capacul transparent si l-am legat la margini pentru ca sa nu il ia vantul. Capacul respectiv ajuta la mentinerea umiditatii si astfel nu trebuie sa udati prea des. Se poate pulveriza in fiecare zi daca pamantul pare uscat.
Tava nu a fost pusa in casa. Am tinut-o pe terasa si  m-am asigurat ca are destula umezela.

Asa arata rasadurile dupa 10 zile. Dupa ce imi sap gradina, rasadurile vor fi plantate in gradina si in primavara voi avea salata timpurie!
In cele 10 zile, tavita am tinut-o afara si ziua si noaptea. Dimineata indepartam partea transparenta si am lasat tavita in loc insorit! Am avut si bruma si a si inghetat apa in tavita pasarilor dar totul pare a fi bine!Abia astept sa ne mutam in gradina!
Semintele au iesit repede si cred 100% . In unele recipiente am lasat cate un fir in altele cate doua!


Monday, October 16, 2017

Pe drumuri de toamna...

In cautare de culoare...
 Tundra la inceput de toamna cu balarii in diferite stadii...
Pe ici pe colo, "un petec" de padure ....

 Cat vezi cu ochii, nicio tipenie de om....

 Pe-o " carare" spre padure.....

 Oricat m-am chinuit sa fotografiez balotii de fan din camp.... doar unul a avut noroc.

 Balarii pentru animalele salbatice....

 Organizare la fan
 Mediu propice pentru inmultirea tanarilor... si nu numai....
 Poate dam si peste ferma....
 Acolo in departare.....pe un deal ales... cresc mii si mii de .....

Thursday, October 5, 2017

Happy Harvest

 Cateva din roadele acestui an!
Ridichi, a treia recolta pe anul acesta, culese acum cateva zile!

Dovlecel la metru ( nu snake gourd asa cum planificasem eu) pe care probabil il voi folosi ca decor!

Ardei galbeni din care am obtinut 3 borcane de muraturi.

10 kilograme de mere honey crisp de pe un pomisor! Prima productie!
O lubenita pitica, ne-am infruptat din feliutele alea mici si delicioase!

Cu siguranta am la congelator aproximativ 10 kilograme de rosii!

Pe langa inventarul cu imagini, ne mai bucuram de niste carofi, vinete, varza,castraveti, salata, coriandru,patrunjel,kale, morcovi ,broccoli si conopida ( conopida a fost mancata de musafiri nepoftiti).
La voi cum au fost roadele?





Monday, October 2, 2017

Suculente si cactusi-decor

Sambata a fost ziua "mama-fiica".  Fetita cea mare adora cactusii si mai nou si plantele suculente, care au infatisari deosebite. De obicei cand fac vizite la sere, eu imi caut plantele necesare, ea admira forma deosebita a plantelor. Sambata insa, am facut calatoria la sera mai speciala, i-am zis ca o duc sa isi aleaga singura plante pentru un aranjamet cu suculente/cactusi. A fost foarte incantata si si-a luat si portofelul cu ea sa fie sigura ca isi poate cumpara si ea ceva din banii propri. Si si-a cumparat un cactus. Din pacate fiind sfarsit de sezon, au cam ramas plantele care nu mai au eticheta, asa ca nu am reusit sa identificam inca ce soi de cactus e, sau ce culoare vor fi florile. Pe langa cactus si-a mai cumparat Semprevivum Arachnoid.
Cat am stat la sera am reustit sa ii strecor in minte cateva informatii caracteristice cactusilor si suculentelor. I-am aratat cum plantutele de semperevivum sunt inghesuite si daca indeparteaza o plantuta, o poate planta direct in pamant si sansele de a se prinde sunt aproape 100% , mai ales daca vede printre frunzulite si niste radacinute

Pentru verisoara ei

Am intrebat-o daca isi mai aduce aminte ce s-a intamplat cu o plata achizitionata cu ceva mai mult timp in urma si mi-a zis ca a murit. A stiut sa imi dea si motivele: nu avuse lumina destula si o udase prea mult.I-am explicat ca aceste plante sunt foarte usor de ingrijit, mai ales ca iubesc caldura si lipsa de apa nu le afecteaza prea mult. Ele mor daca sunt udate prea mult. La sfarsit a zis ca ii pot cumpara un pulverizator si poate pulveriza pamantul din cand in cand ( asa cum m-a vazut pe mine).
Am trecut si pe la magazinul de ceramica si am ales doua vase in care sa isi planteze plantele: unul plat si cu gura foarte mare (cel in care a plantat cele cateva soiuri de suculente), unul mai inalt si destul de larg si el la gura (in care a plantat cactusul). Pe langa cele doua a mai ales si o ceasca de sticla! A fost ideea ei sa planteze cactusi in ceasca (cred ca a tras cu ochiul pe Pinterest, candva). Si pentru ca a vrut sa planteze in toate vasele achizitionate, i-am aratat cum sa desparta si cactusii. Pe cei din ceasca i-a si numit: Fernando si Amelia. A pus unul si pentru verisoara ei, acum sa vedem daca se poate desparti de plante!

Ajunse acasa a fost foarte incantata sa se apuce de plantat si cu putin ajutor din partea mea a plantat cu grija plantutele cumparate de ea si cateva daruite de mine. I-a facut mare placere sa amestece nisipul cu pamantul si sa foloseasca intrumentele mele de gradinarit.
La sfarsit a fost foarte mandra de munca ei si a zis ca i-a facut mare placere se gradinareasca.