Wednesday, September 19, 2018

Oregano-din gradina in bucate

Anul acesta am reusit in sfarsit sa obtin oregano din seminte si sa il cresc cu mare succes in sera. Din cateva rasaduri am reusit sa obtin o tufa testul de mare si a fost pusa in sera ca sa o am mereu sub priviri, ca nu cumva sa se rataceasca prin gradina. Daca rezista peste iarna in sera neincalzita, la primavara mut o parte din ea in gradina iar o alta parte in gradina cu flori salbatice.


De asemenea, tot anul asta am reusit sa depozitez si un borcanel de oregano , pentru la iarna. Il folosesc la salate, presar pe pizza si pun si in alte mancaruri. L-am folosit si in sosul de spaghete pe care l-am pus pe iarna in borcane.














Mare minune nu am facut cu el. L-am cules si l-am spalat bine si l-am lasat la scurs pe un prosop. L-am facut buchet si l-am legat cu un elastic. De elastic am prins o sfoara ca sa pot agata buchetul undeva in bucatarie.

Ca sa il feresc de praf, am gaurit o punga de hartie ( nu mentine umiditate, lasa aerul sa circule ) si am pus buchetul de oregano in punga, scotand sfoara prin gaura.


Am agatat punga cu oregano de candelabrul din bucatarie si l-am lasat la uscat. Cand s-a uscat bine, l-am frecat intre palme ca sa se " macine" dar cred ca data viitoare voi folosi o rasnita sa maruntesc si tulpinile care nu erau casante ci mai mult maleabile si a trebuit sa le aleg dintre frunze. Cu toate astea, productia e destul de buna, am obtinut un borcanel de marimea celor din magazine si sigur imi ajunge pana la anul, plus ca mai am oregano in gradina si mai pot usca inca o tura si pot face cadou celor dragi.



Saturday, August 25, 2018

Porumb dulce congelat-reteta foarte simpla

Daca aveti familie care adora porumbul fiert, puteti sa il pastrati la congelator si sa il savurati si in timpul iernii.
Si cum dar din dar se face rai, m-am pricopsit si eu cu porumb dulce de la niste prieteni care cultiva porumb! 
Reteta e foarte simpla si nu aveti nevoie decat de ingrediente pe care deja le aveti prin bucatarie! 
Cel mai important ingredient este porumbul dulce!
Mai aveti nevoie de :
  • O oala mare in care sa incapa aproximativ 10 bucati de porumb
  • Un cutit foarte bine ascutit
  • Pungi de plastic sau cutii de plastic
  • Folie de aluminiu ( optional) sau o tava mare de prajituri ( depinde cat de repede doriti sa faceti curat dupa!
Puneti oala cu apa la fiert si cat timp apa se incalzeste, curatati porumbul.Cand apa a dat in clocot adaugati 5-10 bucati de porumb si fierbeti porumbul timp de 7 minute. Scoateti porumbul si il lasati la racit! Intre timp lasati apa sa dea din nou in clocot si mai adaugati porumb.

Cand porumbul s-a racit destul, cat sa il puteti tine cu mana, il taiati de pe cocean. Incercati sa taiati cat de aproape de cocean. Eu am reusit sa tai 4 fete laterale , obtinanad la sfarsit un cocean tubular. Este foarte important ca lama cutitului sa fie bine ascutita, ca sa puteti taia "latura" dintr-o miscare.

Dupa ce terminati prima tura de porumb, intindeti porumbul fie pe o tava sau pe o folie de aluminiu pentru a fi racit la temperatura camerei. Intre timp puteti sa va apucati de a doua tura!Cand porumbul s-a racit il portionati in pungi de plastic, eliminati cat mai mult aer din pungi, sigilati si puneti pungile la congelator! 
Noi porumbul il folosim ca garnitura pe langa alte mancaruri care includ cartofi piure si nu numai!
Pofta buna!!!
Nota: Din 35 de stiuleti de porumb, am obtinut 16 pungi, fiecare portionata pentru o familie de 4 persoane.


Friday, April 13, 2018

Rasaduri in role de carton


Daca doriti sa evitati recipentele de plastic sau doriti sa economisiti niste bani cand vine vorba de rasaduri, aceasta metoda este foarte usoara si nu necesita un efort prea mare. Efortul consta doar in colectarea rolelor de la hartia igienica sau servetelele de bucatarie si pastrarea lor pana in momentul in care ne hotaram sa le folosim.
Probabil ca va ganditi ca ocupa prea mult spatiu, dar daca sunt pliate se pot pastra toate intr-o cutie.De asemenea, tot pentru a salva spatiu puteti sa taiati rolele de hartie igienica in jumatate, iar cele de la servetele in bucati de marimea celorlalte role.



 Cand sunteti pregatiti pentru a pune rasadurile, indoiti fiecare bucata de rola din nou in jumatate pentru a forma un cub.

 Asezati toate aceste cuburi intr-o tava. Cuburile vor ramane in tava pana cand plantele vor fi destul de mari pentru a fi putea puse in gradina. Daca este posibil umpleti tavita cu cuburi pentru a fi mai stabile.
 Scoateti pe rand din tavita cateva cuburi si le asezati pe o suprafata unde doriti sa lucrati. Puneti in fiecare cub pamant pentru rasaduri, apasati usor pentru a umple golurile.
  Cuburile sa fie bine umplute, lumina este foarte importanta in momentul in care plantutele incep sa iasa. Puneti toate cuburile inapoi in tavita cu mare grija, pentru ca pamantul sa nu cada din ele. Pulverizati apa pana ce pamantul e umezit bine, puneti semintele ( 2-3 daca semintele sunt de marime mai mare , ceva mai multe daca sunt mai mici) acoperiti cu pamant (unele seminte au nevoie de foarte putin pamant de-asupra , asa ca cititi cu atentie modul de insamantare si respectati instructiunile pentru o mai buna reusita).

Pulverizati din nou apa si puneti tavita intr-un loc insorit! Puteti sa o acoperiti cu o bucata de sticla sau folie alimentara pentru a reduce stropitul. Din cand in cand puteti aerisi si daca folia nu este aburita si pamantul incepe sa se usuce, mai pulverizati apa!
Micile plantute din cuburile mele sunt margarete englezesti (Bellis perennis), sau nasturei.


Monday, March 12, 2018

Lampa pentru rasaduri

Orice gradinar, mai mult sau mai putin priceput, stie ca pentru a obtine rasaduri frumoase, rasadurile au nevoie de multa lumina in primele saptamani de viata (unele seminte nici nu germineaza daca nu au lumina).
Anul trecut am folosit pentru prima data o lampa speciala pentru plante (grow light).
Pentru rasaduri aveti nevoie de o lampa care emite o lumina care sa aiba spectrul albastru cat mai puternic. Aceasta lumina ajuta plantele sa creasca normal, fara sa se lungeasca. Pentru plantele care necesita inflorire (sub lampa) trebuie adaugata si lumina cu spectru rosu.
Lampa care emite o lumina cu spectrul puternic catre galben s-ar putea sa arda frunzele rasadurilor plus plantele nu au destula lumina, le fel ca si cum ar fi in spatele unui geam.
Anul acesta am mai achizitionat inca o astfel de lampa, dar fiind mici, pot tine sub o lampa doar o tavita cu 40 de alveole, in total 80 de alveole sub doua lampi.
M-am dus ieri la magazin cu gandul sa mai cumpar una, insa am trecut la investigatii. Am facut cateva investigatii despre spectrul neoanelor si cele "albastre" au lumina asemanatoare lampilor pentru plante.... si tot am cercetat pana am dat peste neonele speciale pentru plante, insa marimea lor e de trei ori mai mare decat cele ale lampilor cumparate de mine anterior. Am pus neoanele in cos, am cautat cu sotul meu si o instalatie pentru neoane (pot pune doua neoane in instalatie- inca un punct in plus) care se poate baga in priza si fuguta acasa sa imi vad de treaba.
Azi am avut treaba! Am cautat o bucata de scandura mai lunga decat instalatia si am fixat instalatia pe ea.
Ma gandisem sa fac si un suport special dar cu cat e mai mobil cu atat e mai usor sa il amplasez pe unde se poate, fara prea mari modificari prin casa. Am instalat frumos neoanele in instalatie si i-am facut o proba, sa vad daca functioneaza!! Perfect! 
In imaginea de mai jos instalatia e pusa pe doua ghivece.

M-am gandit mult ce sa pun la capete ca sa pot atarna cumva instalatia peste plante si mi-au trecut multe prin cap: cutii goale-ocupa mult loc, dvd-urile copiilor, pericol de accident in caz ca cineva rastoarna teancul si cand m-am dus la locul destinat lampii , ghivecele erau deja acolo, am proptit instalatia pe ele si gata.
Mai jos se vede unul dintre capetele scandurii, proptit pe ghiveci.

Tavita sub lampa! Urmatoarele tavite urmeaza a fi adaugate imediat ce semintele vor fi plantate!

 Si pentru a pastra toata lumina pe ladite, peste instalatie am pus folie de aluminiu. Lumina astfel este pastrata pe plante si nu se imprastie in afara tavilor, pe podea.Asa si plantele care sunt mai in spate primesc lumina, chiar daca nu sunt direct sub lampa!!
Distanta dintre lampa si tavita este de aproximativ 20 de cm. Sub tavita am pus cateva straturi de polistiren. Cand plantutele cresc cam de vreo 5-10 cm scot un strat de polistiren si tavita se indeparteaza de neon.
Acum sunt pregatita pentru gradinarit la scara mai mare! Rosiile mi-au iesit in procent de 99%, vinetele la fel, ardeii mai greu (i-am pus primii si cred ca i-am bibilit un pic cam mult cu apa si s-au inecat!