Tuesday, September 19, 2017

Fluturi, fluturi si-un bondar.....

Cuvintele nu pot descrie frumusetea din imaginile de mai jos! Va las pe voi sa fiti in comitetul de jurizare!
O parte din tufa de ochiului boului ( Aster amellus-sper sa nu ma insel) si o parte din fluturi...


Fluturasul la crizanteme....
Incearca si o petunie....

Bondarul si gaillardia


 Phlox si un fluture grabit....

Monday, September 18, 2017

Decor de toamna cu plante suculente

Inca un dovleac cu suculente pentru decorul meu de toamna.Doar uneia ii stiu numele, cea tip copacel: sedum. Celelalte doua le-am cumparat de la magazine diferite insa cea verde avea pe eticheta "denumirea" de planta de apartament si cea tip aloe nu avea eticheta, fiind una dintre ultimele ghivece.Inca nu am avut timp sa caut denumirile corecte insa ma voi documeta cat de curand.
Pentru acest proiect aveti nevoie de un dovleac ( real sau de plastic-al meu e din plastic), diferite plante suculente- nu trebuie udate des-(daca se poate in ghivece de cocos sau de carton pentru a le putea modela) \si pietre sau alte materiale care se pot pune in interiorul dovleacului pentru a se putea potrivi inaltimea ghivecelor.

Daca ghivecele sunt mai scunde decat dovleacul, asezati in interiorul dovleacului niste pietre (se mai poate folosi nisip, ziare mototolite, capace etc).

Asezati primul ghiveci si incercati sa il sprijiniti cu grija sub gura dovleacului.Asezati sub el niste pietre daca nu e foarte stabil. Al meu e de plastic si l-am introdus primul. 
Urmatorul ghiveci, cel din fibre de cocos, l-am adunat un pic si l-am indesat cu grija langa celalalt ghiveci si sub gura dovleacului.
Ultimul ghiveci a fost un pic mai greu de introdus, dar l-am indesat cu grija si sta fix intre celelalte doua ghivece!

Ca sa nu se vada gura ghivecelor, am pus de jur imprejur, panza de paianjen. Cred ca produsul final e destul de reusit si ii sta bine la noi pe masa langa ceilalti doi dovleci.





Sunday, September 17, 2017

Decor de toamna cu dovleac si plante suculente

Va plac plantele suculente? Vine toamna si ne aduce multe posibilitati de a ne decora casa! Bineinteles ca inspiratia mea a venit de la cateva imagini vazute pe net si iata cum am improvizat! Initial in pozele de inspiratie, persoana respectiva folosise dovleci din gradina, dar anul acesta sunt saraca la sectiunea dovleci, asa ca am cumparat de la magazin dovleci artificiali.Pe langa dovleac mai aveti nevoie de o planta ( sau mai multe) suculenta si niste panza de paianjen, tot artificiala.


Taiati un capac in partea de sus a dovleacului, destul de larg pentru a putea introduce in el ghiveciul cu planta. Puteti folosi ghiveciul in care a fost cumparata planta, fie ca schimbati pamantul sau nu! Eu nu am umblat la planta.
Dovleacul meu era gol in interior, asa ca nu a trebuit sa fac mare deranj cu polistirenul.
Planta are pamantul destul de umed, a fost udata din abundenta la magazin, asa ca n-am avut alteceva de facut decat sa pun ghiveciul in dovleac!
Am taiat o fasie din panza ( artificiala) de paianjen si am intins-o bine, sa se faca pufoasa!

Panza de paianjen am infasurat-o cu grija in jurul plantei , astfel incat sa acopar marginea ghiveciului si orificiul dovleacului.
Daca aveti mai multi dovleci puteti sa faceti si alte combinatii. Urmeaza sa ma apuc si de dovleacul alb, sper sa fie bun planul meu si daca reusesc sa il decorez frumos revin cu o noua postare.
Sa aveti parte de o toamna bogata si cu roade din belsug!
Florile sunt productie proprie, aranjament realizat de fata mea mai mare!

Thursday, September 7, 2017

Cum pastram cartofii

Cand vine toamna, fiecare adunam ce putem si cat putem din gradina si punem pe unde avem loc. Unii au loc in beci! Si oamenii acestia sunt cei mai norocosi! Daca ai beci, ai unde strange roadele toamnei: sticle si borcane, butoaie, mere, morcovi, cartofi, cate si mai cate! Noi astia mai nenorocosi facem cum putem si incercam sa pastram cat mai mult din ceea ce am produs cam pe unde apucam. Eu sunt prietena buna cu congelatorul. 
Anul acesta productia de cartofi a fost foarte bogata (pentru noi- pana anul acesta am avut cartofi doar de o mancare sau doua), o galeata de 20 de litri, plina! Productie mare pentru o gradina mica!  Celor mari, le-am facut loc in frigider si am umplut sertarul pentru legume! Cam un sfert, au fost destul de mici dar au fost productie proprie! Organici!Am zis ca e pacat sa ii arunc sau daca ii mai tineam cateva zile in frigider, nu mai ramanea nimic din ei dupa ce ii curatam.

Si m-am pus pe treaba! Am curatat toti cartofii mici ( pielita s-a indepartat usor-pierdere zero), i-am taiat ca si pentru cartofi prajiti, i-am spalat bine, i-am strecurat si i-am asezat pe un prosop. 
Cu un alt prosop, am absorbit excesul de apa de pe ei. 



Intr-o tava, am asezat hartie cerata si am asezat feliile de cartofi in tava astfel incat sa nu se atinga intre ele. Am pus tava in congelator aproximativ o ora ( am avut mai multi cartofi decat mi-ar fi incaput in cinci tavi , asa ca dupa o ora am scos o tava si am pus repede cartofii in punga, ca sa pot refolosi tava) dar se poate lasa si peste noapte.


Cand toti cartofii s-au congelat,am scos cate o tava din congelator si am pus continutul intr-o punga cu fermoar. Se pot portiona, daca stiti cam ce cantitate consumati la o masa si aveti loc in congelator pentru pungi mici. Eu am pus totul intr-o punga, am loc la congelator si folosind aceasta metoda, cartofii nu se lipesc unul de altul si puteti scoate din punga cate portii doriti.


Cum ii gatim? La fel ca si cei proaspeti! Incingeti uleiul si adaugati portia de cartofi direct din punga scoasa din congelator!